Pyöräliitto perustettu Tampereella

Suomeen on vihdoin saatu polkupyörällä liikkuville oma kansallinen etujärjestö, Pyöräliitto (Cykelförbunde / Finnish Cyclists’ Federation). Tampereen polkupyöräilijät saivat toimia 14.9. pidetyn perustamiskokouksen isäntinä.

Liitto edistää pyöräilyä liikennemuotona sekä toimii pyöräilijöiden valtakunnallisena edunvalvojana ja paikallisten pyöräily-yhdistysten yhteistyöelimenä. Pyöräliiton jäseniä ovat paikalliset pyöräilijäyhdistykset sekä vaikuttamisesta kiinnostuneet yksityishenkilöt. Jo nyt jokainen TAPOn jäsen on myös Pyöräliiton jäsen.

Liitto pyrkii vaikuttaa mm. lainsäädäntöön, valtakunnallisiin suunnitteluohjeisiin ja valtion pyöräilyrahoitukseen. Näiden asioiden kehittyminen nähdään tulevina vuosina varmasti myös Tampereen pyöräteillä.

kokousvaki

Pyöräiiton perustamiskokoukseen osallistuneet iloisessa yhteiskuvassa. Eturivissä vihreässä paidassa liiton puheenjohtaja Otso Kivekäs.

Pyöräliiton historian ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin helsinkiläinen Otso Kivekäs. TAPOn edustajana hallituksessa toimii Michel Faas ja varajäseninä Pompo Stenberg ja Tuula Lepistö. TAPO onnittelee valittuja ja toivottaa intoa liittotyöhön!

Pyöräliiton verkkosivut ja viestintä käynnistyy syksyn aikana, mutta sitä ennen voit pysyä ajan tasalla toiminnasta seuraamalla Pyöräliiton Facebook -sivua.

Perustamiskokouksessa Pyöräliitto julkaisi Tampereen Julistukseksi nimetyn lausunnon, jossa liiton tavoitteet ja tarkoitus kristallisoitiin kuuteen selkeään teesiin.

Pyöräliiton Tampereen julistus

Me pyöräilijät Tampereelta, Helsingistä, Turusta, Oulusta, Hämeenlinnasta, Järvenpäästä, Espoosta, Rovaniemeltä, Kuopiosta, Porvoosta, Joensuusta, Jyväskylästä ja Ylöjärveltä olemme tänään perustaneet Pyöräliiton ajamaan pyöräilyn asiaa Suomessa ja esitämme seuraavat teesit ohjaamaan Pyöräliiton toimintaa:

1) Pyöräily on liikennettä. Pyöräily voi olla myös harrastus, liikuntamuoto, urheilukisoja, muoti-ilmiöitä ja tuunausta, mutta ennen kaikkea se on tapa kulkea paikasta toiseen.

2) Pyöräilyn lisääntyminen on kaikkien etu, kulkivat nämä sitten pyörällä, joukkoliikenteellä, autolla tai kävellen. Pyöräilyn lisääntyessä ruuhkat vähenevät, kansanterveys paranee, kylistä ja kaupungeista tulee mukavampia ja taloudellisesti tehokkaampia.

3) Kaikki saavat pyöräillä. Pyöräily sopii kaikille taaperosta taattaan. Lasten pitää saada pyöräillä kouluun ja työpaikoille pitää päästä pyörällä.

4) Pyöräily pitää huomioida liikennemuotona liikennesuunnitelmissa, kaavoissa, lainsäädännössä, liikennepolitiikassa ja kaikessa muussa valtion ja kuntien liikennettä koskevassa päätöksenteossa.

5) Vanhanaikaiset ja huonosti toimivat pyörätiet ja liikenneratkaisut pitää korvata nykyaikaisilla. Valtion ja kuntien suunnitteluohjeet pitää päivittää suosittamaan toimivia ratkaisuja huonojen sijasta.

6) Haluamme tehdä kaikista Suomen kaupungeista hyviä pyöräilykaupunkeja.

Pyöräliitto kokoaa koko maan pyöräilyn edistäjät yhteen, ajaa pyöräilyn asiaa kansallisella tasolla, edustaa suomalaisia pyöräilijöitä kansainvälisesti ja pyrkii lisäämään pyöräilyä kaikin tavoin.

Emme edusta vain “oikeita pyöräilijöitä”, vaan kaikkia, jotka ajavat pyörällä. Voit ajaa päivittäin tai kerran kesässä, mummopyörällä, krossarilla tai taittopyörällä, trikoissa tai puvussa, klossit tai korkkarit jalassa, hattu tai kypärä päässä. Pyöräliitto on sinua varten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.