Ilo irti työmatkasta Tampereella

Pyörällä töihin (mallikuva). Valokuvaaja: Kai Jokela.

Mallikuva. Valokuvaaja: Kai Jokela

Pyöräilyviikon pääteema vuonna 2015 on työmatkapyöräily iskulauseella ”Ilo irti työmatkasta!” Pääteemalla halutaan innostaa entistä suurempi osa suomalaisista pyöräilemään työmatkansa niin usein kuin mahdollista.

Kansallisen ”Pyörällä töihin-päivän” (12.5.2015) kunniaksi Tampereen Polkupyöräilijät kysyi työmatkapyöräilijöiltä, miksi he ovat valinneet polkupyörän kulkuneuvokseen.

Pyörä aina mukana

”Pyörällä on nopea liikkua, siitä on tullut elämäntyyli,” kertoo lääkintäesimies Marko Pieniaho. ”Siitä tulee aina hyvä mieli.” Hän kulkee taittopyörällänsä ympäri vuoden töihin noin 4 km matkan Viinikasta Tampereen paloasemalle. Sekä meno- että paluumatkalla Pieniaho pysähtyy kahville Tammelantorilla.

Tampereella pyöräilyinfra on vaihteleva, sanoo Pieniaho. ”Viinikan pyöräkaista tuntuu turvattomalta. Rongankatu sen sijaan on loistava. Toivoisin Viinikkaan samanlaista kaistaa, kuin Rongankadulla on!”

Pieniaho pitää taittopyörästään, koska taittopyörät ovat pieniä, näppäriä ja erilaisia. Hän kertoo, että hänellä on pyörä melkein aina mukana, vaikka liikkuisi junalla tai autolla. ”Siitä tulee todellista hybridimatkustamista. Pyörä laajentaa näkökulmaa, kun on uudessa paikassa.”

Kun Pienaho matkustaa 6-vuotiaan lapsensa kanssa, hän ajaa ”old-school-pyörällä”, johon on kiinnitetty lasten peräpyörä. Hänen mielestänsä on tärkeää näyttää lapsille esimerkkiä ja osoittaa, kuinka pyöräilemällä saa liikuntaa ja miten ympäristöystävällistä se on.

Sähköpyörällä töihin ilman hikeä

Päivi Korte asuu Pirkkalassa ja työskentelee Finnkinossa Tampereen keskustassa. Hän on juuri hankkinut sähköavusteisen polkupyörän, ja sillä taittuu 11 km pitkä työmatka polven nivelvaivasta huolimatta. ”Ei rasita, mutta silti saa hyvää liikuntaa. Parasta on kuitenkin psyykkinen puoli: pyöräily on niin virkistävää”, Korte sanoo.

Hän on hyvin tyytyväinen sähköpyöräratkaisuunsa ja kertoo, että työkaveritkin ovat koeajelleet sillä.

”Uudella pyörällä on vaikea mennä hiljaa”, Korte nauraa. Bussilla työmatka kestää noin 45 minuuttia ovelta ovelle. Sähköpyörällä hänen matkansa töistä kotiin on nopeimmillaan kestänyt vain 25 minuuttia – ”ja en ollut edes hiestä märkä!”

Valtakunnallinen pyöräilyviikko järjestetään 9.-17. Toukokuuta 2015 Tampereella Tampereen polkupyöräilijät ry:n organisoimana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.