Jäsenkysely 2024

Keskusteleva kysely tuo jäsenten mielipiteet mukaan TaPon toimintasuunnitelmaan ja kuntavaalitavoitteisiin

29.10.2024

TaPo on käynnistänyt kyselyn jäsenille ja kaikille kiinnostuneille vuoden 2025 toimintasuunnitelman ja kuntavaalitavoitteiden valmistelun tueksi. Kysely tehdään Pol.is -alustalla, joka esittää vastaajalle pyöräilyyn ja TaPo:on liittyviä väitteitä, mutta vastausvaihtoehdot ovat ainoastaan “samaa mieltä”, “eri mieltä” tai “en osaa sanoa / ohi”. Samalla vastaaja voi kuitenkin lisätä samaa tai mitä tahansa muuta aihetta koskevan uuden väittämän, joka tulee muille vastaajille välittömästi vastattavaksi. Näin kyselystä tulee keskusteleva, mutta ilman sosiaalisen median tyypillisiä sudenkuoppia, sillä jokaisen mielipiteet kirjataan ylös ja keskustelu siirtyy eteenpäin. Vastaukset näkyvät reaaliajassa anonyymeinä. Tulosten tulkitsemista varten järjestetään kaikille avoin työpaja marraskuussa, mutta johtopäätöksiä voi tehdä omaankin tahtiin.

Pol.is -alustan raportti näyttää väittämät janalla yksimielisyydestä erimielisyyteen. Kyselyn tilanne maanantaina keskipäivällä 28.10. 2024.

Viikko julkistuksen jälkeen kyselyyn on osallistunut pyöreät 50 vastaajaa. Eniten yksimielisyyttä, yhdeksän vastaajaa kymmenestä on samaa mieltä seudullisten pääreittien huolehtimisesta ja pyöräilykynnyksen madaltamisesta TaPon tärkeimpinä tavoitteina. Sen sijaan mielipiteet jakaantuvat tasaisimmin Tampereen ympäryskuntien painotuksen, TaPo-brändättyjen tuotteiden kiinnostavuuden sekä polkupyörien huolto- ja korjaustoiminnan suhteen.


Tieto yksimielisyydestä tai näkemyseroista auttaa priorisoimaan ja rajaamaan toimintasuunnitelman ja kuntavaalitavoitteiden valmistelua.


Pol.is-kysely auttaa mittaamaan mistä TaPo:n jäsenet ja aktiivit ovat enemmän tai vähemmän samaa tai eri mieltä. Tieto yksimielisyydestä tai näkemyseroista auttaa priorisoimaan ja rajaamaan toimintasuunnitelman ja kuntavaalitavoitteiden valmistelua. Päätösasiakirjoihin voidaan kirjata asianomaisiin kohtiin väitteet ja vastausmäärät joiden johdosta päätös tehtiin.

Menetelmä edustaa niin kutsuttua datan ohjaamaa demokratiaa. Prosessia fasilitoi Kansalaisfoorumin tukeman Avoimen demokratian yhteisöt -hankkeen asiantuntija Raimo Muurinen. Aiemmin mm. Pyöräliitto on valmistellut toimintasuunnitelman, budjetin ja vaalitavoitteet samalla menetelmällä. Kokemukset ovat olleet hyviä, sillä matalan osallistumiskynnyksen ansiosta huomattavasti tavanomaista korkeampi osuus jäsenistöstä osallistuu yhdistyksen tärkeimpään päätöksentekoon, ja heidän mielipiteensä ovat todennetusti päätösten pohjana.